Vuosi 2025 tuo mukanaan merkittäviä muutoksia Suomen arvonlisäverotukseen, kun EU:n pienyritysdirektiivin (EU 2020/285) muutokset astuvat voimaan. Näillä muutoksilla pyritään harmonisoimaan ja yksinkertaistamaan arvonlisäverosääntöjä EU-alueella erityisesti pienyritysten näkökulmasta. Näille yrityksille tämä merkitsee uusia mahdollisuuksia, mutta myös tarkkaa suunnittelua ja sopeutumista uusiin toimintamalleihin. Tässä kirjoituksessa käymme lyhykäisyydessään läpi keskeiset uudistukset.
Alarajahuojennus poistuu
Yksi merkittävimmistä muutoksista on alarajahuojennuksen poistuminen. Tähän asti yritykset, joiden liikevaihto on ollut alle 30.000 euroa vuodessa, saattoivat hyötyä verohelpotuksesta saamalla takaisin joko kaiken tai osan maksamastaan arvonlisäverosta. Nyt tämä verohelpotus on siis poistumassa kokonaan. Viimeinen mahdollisuus hakea alarajahuojennusta on vuodelta 2024. Tämä muutos tarkoittaa siis, että pienyritykset menettävät yhden keskeisistä verohelpotuksistaan, ja mahdollisesti joutuvat arvioimaan liiketoimintaansa ja hinnoitteluaan uudestaan.
Vähäisen toiminnan raja nousee
Nykyinen 15.000 euron liikevaihtoraja, jonka rajan alle jäävät yritykset eivät ole (muuta kuin erillisestä hakemuksesta) arvonlisäverovelvollisia, nousee 20.000 euroon. Tämä tuo uusia mahdollisuuksia pienyrityksille, jotka voivat jatkossa toimia verovapaasti korkeammalla liikevaihdolla. Liikevaihdon laskentaperusteet itsessään säilyvät ennallaan.
Liikevaihdon alarajan seuranta siirtyy kalenterivuosittaiseksi
Vuonna 2025 siirrytään uudenlaiseen liikevaihdon seurantamalliin koskien liikevaihdon alarajan ylittymistä. Aiemmin liikevaihtoa seurattiin tilikausittain, mutta jatkossa tarkastelu tapahtuu kalenterivuosittain. Tämä vaikuttaa erityisesti yrityksiin, joiden tilikausi ei vastaa kalenterivuotta. Lisäksi arvonlisäverorekisteristä poistuminen tulee mahdolliseksi vain, jos yrityksen liikevaihto pysyy alle alarajan kahtena peräkkäisenä kalenterivuotena.
ALV-rekisteröinti raja-arvon ylittyessä
Vuoden 2025 alusta lähtien yritysten, jotka eivät ole kuuluneet arvonlisäverorekisteriin, ei tarvitse maksaa arvonlisäveroa takautuvasti koko vuoden myynnistä, vaikka liikevaihto ylittäisi 20.000 euron rajan. Toisin kuin vuoden 2024 loppuun asti, velvollisuus maksaa arvonlisäveroa alkaa vasta rajan ylittymishetkestä. Kaikki tämän jälkeen tehty myynti käsitellään arvonlisäverollisena. Tämä muutos on toivottu ja merkittävä, sillä se yksinkertaistaa pienyritysten toimintaa, vähentää niiden katteeseen kohdistuvia riskejä, sekä vähentää niiden hallinnollista taakkaa.
Pienten yritysten EU-myynnin alv-järjestelmä
Uusi EU-myynnin alv-järjestelmä mahdollistaa pienyrityksille vähäisen toiminnan verovapauden hyödyntämisen muissakin EU-jäsenvaltioissa näiden omien raja-arvojen sisällä. Tämä on hyödyllistä niille yrityksille, jotka käyvät kauppaa yli kansallisten rajojen, sillä EU-myynnin alv-järjestelmän tarkoitus on mahdollistaa yritystoiminnan laajeneminen muihin jäsenvaltioihin ilman raskasta byrokratiaa. Verovapauden saaminen edellyttää rekisteröitymistä 1.1.2025 alkavaan uuteen järjestelmään sekä erillisiä hakemuksia jokaiseen jäsenvaltioon, jossa vähäisen toiminnan verovapautta halutaan hyödyntää. Hakemus pystytään jättämään OmaVerossa yhtä aikaa useaan eri maahan.
Järjestelmän kohdalla on kuitenkin tärkeää huomata, että yrityksen EU-alueen koko liikevaihto ei saa ylittää 100.000 euroa kuluvan ja edeltävän vuoden aikana. Myös jäsenvaltioiden kansalliset raja-arvot vaihtelevat. 100.000 euron liikevaihtoon lasketaan mukaan myös Suomessa toteutunut liikevaihto. Toisin sanoen, yritykset, joiden liikevaihto jo Suomessa ylittää 100.000 euroa, eivät pysty soveltamaan tätä pienyrityksille tarkoitettua EU-myynnin alv-järjestelmää.
Herättikö asia kiinnostuksesi? Ota yhteyttä sähköpostitse, puhelimitse, tai sovi tapaamisesta. Talous- ja palkkahallinnon asiantuntijamme Imatralla palvelevat kaikenkokoisia yrityksiä niin Etelä-Karjalan alueella kuin koko Suomen laajuisestikin.
Laura Matikainen, KLT. Palvelupäällikkö, Relion Oy. Puh. 010 281 8482. Sähköposti: laura.matikainen@relion.fi
Viimeksi päivitetty 18.12.2024.