Yrityksen kannattavuus nousuun vaikeina aikoina – 10 vinkkiä!

Haastava taloustilanne, heikentynyt ostovoima ja arvonlisäveron korotukset. Moni yrittäjä valvoo nyt öitä miettien, voiko menestystarinoita enää luoda. Huoli on todellinen, mutta tiukassa tilanteessa piilee myös mahdollisuuksia! Viisas yrittäjä ei aikaile – hän käärii hihat ja ryhtyy hommiin, jotta yrityksen kannattavuus ampaisee takaisin nousuun.

Tässä vinkkimme!

1. Karsi kuluja nopeasti – yrityksen kannattavuus kiittää!

Olet ehkä kuullut, että paremmat ajat ovat edessä. Se on totta, mutta yrittäjällä ei ole varaa jäädä odottelemaan. Turvaa yrityksen kannattavuus: tee tarvittavat muutokset heti eikä hetken päästä. Karsi kuluja ja panosta myyntiin! Jos myöhemmin toteat huolesi turhaksi, ja yrityksesi porskuttaa entiseen malliin, voit perua tarpeettomat toimenpiteet.

2. Kuuntele asiakkaita

Myös asiakkaasi raapivat takuulla päätään ja miettivät, miten selviytyä haastavista ajoista. Kuule heidän huolensa ja selvitä, miten voisit olla avuksi. Varaudu myös siihen, ettei yhteistyö kanssasi palvele asiakasta nykytilanteessa. Pohdi, voisitko tarjota jotain toista ratkaisua tai madaltaa ostamisen kynnystä jotenkin. Voitko esimerkiksi laskuttaa osissa tai tarjota pidemmän takuun?

3. Ideoi uutta

Talouden haasteet koskettavat kaikkia yrityksiä, mutta toiset sukeltavat syvemmälle. Rakennus- ja kiinteistöala ovat hyviä esimerkkejä tästä. Yrityksen kannattavuus on vaikea korjata, jos ostovoimaa ei yksinkertaisesti ole. Pohdi, voiko nykyistä liiketoimintamallia muuttaa – edes siksi aikaa, kunnes tilanne paranee. Ehkä onnistut samalla rakentamaan jotain uutta ja kilpailukykyistä nykyisten palveluiden rinnalle?

4. Valloita markkina, kun muut nukkuvat

Viisas yrittäjä näkee tiukassa tilanteessa markkinaraon. Monet yritykset leikkaavat nyt myynnistä ja markkinoinnista – mitäpä jos sinä vääntäisit myyntivolyymit kaakkoon? Reippaudella voitat puolellesi uusia asiakkaita tai ainakin hyviä kontakteja, jotka odottavat soittoasi, kun tilanne paranee.

Hyödynnä myös digitaalista markkinointia myynnin tukena. Jo pienelläkin budjetilla voit saada runsaasti näkyvyyttä ja tavoittaa asiakkaita uusissa kanavissa.

5. Näin säästät kuluissa

Sitten se tylsä kirjanpitäjäosuus. Yrityksen kannattavuus ei parane, ellet ole tarkkana. Mieti, mistä kaikesta voit nipistää tiukassa tilanteessa ja ryhdy karsimaan kuluja heti!

  • Tarvitaanko valtavaa toimistoa, jos suurin osa työntekijöistä tekee etätöitä?
  • Onko sinulla käyttöomaisuutta, jonka voisit myydä ja vuokrata takaisin?
  • Luetko todella töissä viittä eri sanomalehteä? Voisiko toimistotarvikkeissa säästää? Ei ne suuret tulot, vaan pienet menot!
  • Ole yhteydessä vakuutusyhtiöösi ja selvitä, voiko maksuaikoja tai -ehtoja muuttaa.
  • Joskus tärkeistä resursseista on karsittava, toivottavasti tilapäisesti. Muista, että lomautusvaroitus on annettava työntekijöille 14 vuorokautta etukäteen.

6. Älä päästä pankkitiliä pakkaselle

Kun pankkitilin saldo hupenee, tarvitaan nopeita ratkaisuja. Tarkastele lähteviä maksuja ja mieti, voitko tehdä niille jotain. Voiko jonkun palvelun irtisanoa tai kilpailuttaa? Entä onko maksuajoissa tai -erissä joustovaraa? Selvitä myös, saatko säästettyä hankinnoissa maksamalla ne ennakkoon tai tekemällä kestotilauksen.

7. Rahaa voi saada, selvitä mistä

Kysy rohkeasti apua pankista. Voiko lainan maksuerää pienentää? Saatko lyhennysvapaata? Uskalla kysyä ja pyytää. On myös pankin etu, ettei yrityksen kannattavuus käänny laskuun. Jos pankki ei pysty ratkaisemaan tilannettasi, harkitse muita rahoituslähteitä, kuten:

8. Aloita yritysjärjestelyt ajoissa

Myös kilpailijat ja alihankkijat pohtivat, miten yrityksen kannattavuuden käy tässä tilanteessa. Voisitko tehdä yhteistyötä heidän kanssaan? Yhdessä pystytte luomaan vahvempaa kilpailuetua ja kestävää liiketoimintaa, joka kantaa vaikeidenkin aikojen yli. Pidä mieli avoimena, verkostoidu ja selvitä rohkeasti tarjolla olevat vaihtoehdot.

9. Pidä huolta itsestäsi

Nyt jos koskaan yrittäjän pitää olla hyvässä kunnossa ja ajatella kirkkaasti. Fyysinen hyvinvointi auttaa myös aivotyössä. Pidä huoli kunnostasi, nuku hyvin ja syö terveellisesti. Varaa arkeesi myös hetkiä, jolloin suorittaminen unohtuu. Harrasta, ulkoile ja nauti ajasta läheistesi kanssa.

10. Pyydä apua – kaikkeen löytyy ratkaisu

Tärkeintä on muistaa, ettet ole yksin. Sadat yritykset ovat samojen haasteiden edessä. Jaa huolesi läheisten, työkavereiden ja verkostojen kanssa. Saat takuulla paljon tukea ja arvokkaita vinkkejä!

Kysy rohkeasti apua taloushuoliin tilitoimistostasi. Me Relionilla olemme aina valmiita kuuntelemaan. Oma asiantuntijasi auttaa sinua arjen talousasioissa ja sopivien rahoitusratkaisujen löytämisessä. Ota yhteyttä, niin ohjataan yrityksesi yhdessä takaisin menestyksen polulle.